Vad slösar jag pengar på?

I en av våra studiecirklar så diskuterade vi pengar och hur dessa spenderas, rättare sagt frågeställningen “Vad slösar jag pengar på?”.

Det vi kom fram till var att det bland annat spenderades pengar på följande:

– Spel
– Godis
– Bio
– Material till att rita/ pyssla
– Pepsi Max

Mycket av pengarna, som man ser på listan, går till olika former av underhållning eller mat. Vi pratade även om att vi alla har olika ekonomiska situationer, men att för alla så finns det fortfarande en maxgräns för hur mycket man kan spendera för att få ekonomin att gå runt. Som en person uttryckte det: “Jag la mycket pengar på filmer, men inte längre eftersom då kan man inte betala hyran”. Trots att man kanske skulle vilja köpa mer saker så som spel och filmer, så är det inte realistiskt eftersom då räcker inte pengarna till de mest nödvändiga sakerna.

Vissa berättade att “Mina föräldrar köper åt mig” och att “Jag får hjälp av mina syskon”. Andra berättade att de själva höll koll på ekonomin med en kassabok och hade en viss summa de kunde “slösa”, utöver externa kostnader så som hyra och räkningar. En annan berättade att man inte själv hade så mycket koll på hur mycket pengar man hade till förfogande, utan att fick hjälp med ekonomin men att man själv fortfarande köpte saker.

Sammanfattningsvis så kom vi fram till att det som man “slösar” pengar på är ofta det som man själv har ett intresse i och som man tycker är roligt eller gott (godis och mat). Det går inte att spendera hur mycket man vill på dessa saker eftersom att då går inte ekonomin runt. Vi alla har olika ekonomiska situationer. Vissa sköter ekonomin själv, andra får hjälp av sin familj.

Vem är det som bestämmer över dina pengar?