Om Valborg, 1 maj och Majblomman

Historia
Valborg är som de flesta vet en årlig högtid som firas i Sverige den 30 april. Idag förknippar nog många Valborgsmässoafton med våren och ljuset. Traditionen kring Valborg grundar sig från början på en historia om en kvinna vid namn Valborg som blev helgonförklarad den första maj år 799. Därefter kopplade man samman välkomnandet av våren med hennes namn, där av namnet Valborg.

Majbrasorna
När man tänker på Valborg tänker de flesta även på de traditionsenliga Majbrasorna. Att tända eldar på Valborg kommer från Tyskland, då man brukade tända eldar för att skrämma bort häxorna. I Sverige började man med eldarna under medeltiden och var då till för att skrämma bort vargar och övernaturliga varelser innan man skulle släppa ut djuren på bete för sommaren. Runt om eldarna brukade man skjuta, slå på trummor och skrika för att skrämmas. Det är detta som har utvecklats till den Valborg vi känner till idag, med eldar, sång, smällare och fyrverkerier.

Första maj och Majblomman
Kopplat till Valborg är även första maj som även går under namnet Valborgsmäss eller arbetarnas dag, då man sedan 1938 har firat dagen med demonstrationståg och politiska tåg. Runt Valborg säljs även majblommor som från början var en insamling för att bekämpa tuberkulos. Idag är majblomman Sveriges största barnhjälpsorganisation och är till för att förbättra barns villkor.

De flesta firar Valborg genom att gå och titta på någon brasa som kommunen anordnar. Om man själv skulle vilja gå och titta på en brasa men inte vet var, kan man gå in på sin kommuns hemsida. Där brukar man kunna hitta information kring var brasorna finns.

Vill du veta mer?
http://www.majblomman.se/
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-firar-vi-valborg
https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/valborgsmassoafton